Pagina 10 (NL)  B2-2023 PNKV BiuletynOnline.

Tamara Lempicka

Koningin van de Art Déco

A. Jackow

Het Villa la Fleur Museum in Konstancin-Jeziorna bij Warschau is een echt juweeltje op de kaart van dit charmante kuuroord. Gelegen in een afgelegen deel van het kuurpark valt het op door zijn interessante lijnen en sfeervolle omgeving. Wie hier één keer komt, wordt op het eerste gezicht verliefd. Ik woon niet ver van Konstancin en kom vrij vaak in het kuurpark (het park zelf is een apart pareltje dat het vermelden waard is), maar door een wonder ben ik hier nog niet eerder geweest. Ik ontdekte Villa La Fleur toen ik op zoek was naar informatie over Tamara Lempicka. Nou, daar heb je het. De wereld binnen handbereik, op een spreekwoordelijke "steenworp" van je huis!.

De oprichter en eigenaar van het museum is Marek Roefler, een zakenman, mecenas en verzamelaar. Een gepassioneerd en visionair man die een uniek privémuseum van de École de Paris heeft gecreëerd, uniek in Polen en de wereld. Het museum is gehuisvest in twee gebouwen die na een uitgebreide renovatie zijn aangepast voor museumdoeleinden. De collecties omvatten werken van kunstenaars als Moïse Kisling, Tamara Lempicka, Bolesław Biegas en August Zamoyski. De permanente tentoonstelling omvat ook werken van beeldhouwers van de Zakopane School en meubels in Art Déco stijl.

En bij de jaarwisseling van 2022/2023 is er een echte traktatie: de tentoonstelling "Tamara Lempicka en Art Déco". Een ware sensatie voor bewonderaars van de schilderes. Zoals vermeld in het persmateriaal van het museum, "is de tentoonstelling in Konstancin de grootste tentoonstelling van Tamara Lempicka's werken die ooit in Polen is gerealiseerd [...] Ze toont de kunstenaar als een multidimensionale figuur, waar het genie van de schilderkunst verweven is met een buitengewone persoonlijkheid, die zijn tijd ver vooruit was". De tentoonstelling toont meer dan zeventig werken van Tamara Lempicka, waaronder olieverfschilderijen, tekeningen en prenten. Naast algemeen bekende en bewonderde werken werden ook zelden tentoongestelde werken uit de laatste jaren van het leven van de schilderes gepresenteerd.

Een extra bezienswaardigheid was de tentoonstelling van persoonlijke memorabilia uit de familiecollectie, waaronder garderobe en sieraden, foto's, brieven en notities, en meubilair uit Lempicka's Parijse atelier in de rue Méchain in Montparnasse. Ze werden aangekocht bij Franse en Poolse staatsmusea en privé-collecties uit Polen en de Verenigde Staten, waar de kunstenares het grootste deel van haar leven woonde en werkte (ze werd Amerikaans staatsburger in 1942).

Lempicka wordt tegenwoordig gezien als een kosmopoliet en een zwerver (dit was zelfs de titel van een tentoonstelling van haar schilderijen in Lublin: "Tamara Lempicka - Vrouw in beweging"). Ze woonde in Rusland, Frankrijk, de Verenigde Staten van Amerika en Mexico, waar ze overleed. Ze zou tot het einde van haar leven uitstekend Pools hebben gesproken, hoewel de banden met haar land vrij snel werden verbroken.

Creatief, kleurrijk, controversieel, Lempicka creëerde gedurende haar hele leven haar eigen versie van haar biografie, creëerde verdere biografische draden, controleerde elk detail van haar PR - ze liet zich bijvoorbeeld alleen op bepaalde momenten van de dag fotograferen om er goed uit te zien in het juiste licht. Haar familienaam was Tamara Gurwik-Gorski; zij was de dochter van een Poolse vrouw uit een rijke familie, Malwina Dekler, en een rijke Russische koopman, Boris Gurwik-Gorski. Sterk verbonden met haar Poolse familie van moederskant, die tot de culturele elite van Warschau behoorde, bezocht Tamara in haar jeugd vaak Polen. In haar latere jaren benadrukte ze altijd haar Poolse wortels en zweeg ze over haar Russische, waar haar zus Adrianna dan weer geen probleem mee had.

Op de vlucht met haar eerste man Tadeusz Lempicki voor de bolsjewistische revolutie kwam Tamara in Parijs terecht. Ondanks geldgebrek en een moeilijke relatie met haar echtgenoot, studeerde ze op aandringen van haar zus schilderkunst. Haar kenmerkende stijl combineerde classicisme en modernisme, en ze putte uit zowel de Italiaanse Renaissance als het kubisme. Haar originele portretten van rijke socialites brachten haar roem en geld. Expressieve kleuren en een kenmerkende lijn werden haar handelsmerk. De periode van haar verblijf in Parijs van 1924 tot 1939 was Lempicka's hoogtijdagen. Ze zou pas na haar dood een vergelijkbare roem, of misschien wel meer, bereiken. (In 2022 werd een portret van Romana de la Salle door het New Yorkse veilinghuis Sotheby's geveild voor 14,1 miljoen dollar).

Ondertussen ze schilderde, reisde en gaf alles voor haar kunst op (haar eerste man beschuldigde haar ervan hun enige dochter te verwaarlozen). Een van haar meest herkenbare Art Déco schilderijen, een zelfportret van Tamara in een groene Bugatti, dateert uit deze periode (en weer een tegenprestatie: een andere versie gaat ervan uit dat Tamara's zus Adrianna het model was).

Vanwege haar Joodse achtergrond moest Lempicka twee keer vluchten en verloor daarbij alles: de eerste keer door de bolsjewistische revolutie, de tweede keer door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Gebeurtenissen zoals de scheiding van haar eerste man, haar vlucht voor de nazi's naar de VS en de fatale ziekte van haar tweede man maakten de schilderes diep depressief. Ze probeerde zelfs in een klooster te gaan. Ze werd gered door haar werk. Het portret van een non, "Moeder-Overste", werd door de kunstenares zelf beschouwd als een van haar artistieke topprestaties. Terug in de Verenigde Staten organiseerde Tamara al hulp voor vluchtelingen uit het Europa van de oorlog en was ze vrijwillig lid van hulpcomités. Haar schilderijen met vluchtelingenthema's spreken ons aan in de realiteit van het afgelopen jaar, waarin Polen en Europa overspoeld werden door Oekraïners, vooral zwaar.

Hoewel ze in de VS enorm veel werkte en experimenteerde, kreeg ze tijdens haar leven nooit haar vroegere erkenning of populariteit terug. Ze stierf vergeten in 1980 in haar huis in Cuernavaca, Mexico. Overeenkomstig de wens van de overledene werd haar as uitgestrooid over de vulkaan Popocatépetl.

Tamara Lempicka werd in de jaren zeventig herinnerd op de golf van de mode voor Art Déco stijl. Vandaag de dag breken Lempicka's werken records in populariteit en vragen haar schilderijen duizelingwekkende prijzen. Haar kenmerkende stijl is een soort handelsmerk, waardoor de kunstenares tot de meest erkende en herkenbare behoort. "We zien Lempicka in opeenvolgende nieuwe tentoonstellingen over de hele wereld. In Polen, onlangs nog in Lublin en Krakau, en natuurlijk in Konstancin-Jeziorna. Met dank aan de organisatoren kijken we uit naar de volgende artistieke ervaring.

"Tamara Lempicka a Art Déco".
Tentoonstelling gerealiseerd in samenwerking met Tamara de Lempicka Estate LLC.
Curatoren: Maria Muszkowska, Artur Winiarski (hoofdcurator).
Medeorganisator: Nationaal Museum in Lublin.
Mecenaat: Dantex
Endorsement: Museum voor de geschiedenis van de Poolse Joden POLIN
Media: artinfo.pl

- - -