Pagina 18 (NL)  B3-2023 PNKV BiuletynOnline.

Oorlog wordt hier niet besproken

Ukraïne Food in Groningen

Joanna Paszkiewicz-Jägers

Oekraïense restaurants in Nederland zijn een noviteit; er zijn er acht, met één in Groningen - UKRAINE FOOD, in een rustige buurt aan de Kerklaan 23. Het werd afgelopen oktober opgericht en gezamenlijk gerund door drie jonge Oekraïense vrouwen uit Kiev - Valentyna, Iryna en Kateryna. Ze kennen elkaar al langer; Kateryna en Iryna kwamen in het voorjaar van 2022 naar Nederland, ze werden naar Groningen gehaald door Valentyna, die hier al negen jaar woont en getrouwd is met een Nederlander. Zij kent de taal en de realiteit, dus zij is het belangrijkst. Iryna, die vroeger kok was in een van de restaurants in Kiev, kookt.

Vandaag, een gewone dinsdag in juli, is het een beetje nerveus voor het diner bij UKRAINE FOOD. Een glazen vaas in het midden staat vol met zonnebloemen - een verwijzing naar de Oekraïense zonnebloemvelden. Het niet al te grote interieur loopt langzaam vol. We hebben al ... hoeveel mensen? Zeventien: een echtpaar van adellijke senioren, een familiegroepje van drie, een docent met vier lachende studenten, een echtpaar van middelbare leeftijd dat naar hun telefoon zit te staren en een debatterende groep jonge kennissen. Een van hen is zeker Oekraïens, want hij komt binnen alsof hij zijn eigen flat binnenkomt en groet nonchalant. Een stoel buiten onder een geelblauwe vlag werd gekozen door twee geliefden die in het Engels communiceren.

Bestellingen worden met zichtbare schroom aangenomen door Kateryna. Haar lange haar is matzwart, haar witte blouse met buff mouwen is versierd met Oekraïens borduurwerk. Ik wissel een paar zinnen met Iryna; haastig, want keer op keer verdwijnt ze in de keuken en is daar zo weer voorgoed weg. Ze is via België in Nederland aangekomen. Waar werkte ze in Kiev? Bij restaurant 'Matsoni', gespecialiseerd in de Europese en Georgische keuken. Het populairste gerecht daar is de pannenkoek-snack khachapuri, geclassificeerd als Georgisch immaterieel cultureel erfgoed; khacho - wrongel, puri - brood. Iryna glimlacht bij de herinnering aan de vele variëteiten van de chachapuri die beroemd zijn rond de Kaspische Zee. Het reclamemateriaal van het restaurant in Kiev laat nog steeds zien hoe Iryna de scepter zwaait in de keuken.

Op het menu van UKRAINE FOOD staan klassieke nationale gerechten als hoofdgerechten. Elke twee dagen moet Iryna vijfendertig liter borsjt bereiden. - Dus de Nederlanders zijn al gewonnen voor borsjt? - Dat is moeilijk te zeggen, want hier komen ook Oekraïners. - Wat bestellen Nederlanders het vaakst, zo niet knoedels, knoedels, varenky? - Ze houden van knoedels," antwoordt Iryna, "maar ze willen vooral vlees eten. Ik zie de naam van het meest aantrekkelijke vleesgerecht hier met krijt op het bord geschreven staan: KASCHKA. Iryna draagt ceremonieel een met sinaasappels gebraden eendenbout op een groot bord de keuken uit.

De gasten buigen zich nieuwsgierig over de opgediende gerechten. Misschien weet niet iedereen dat de dikke onregelmatige lijn door de muur boven hun hoofd de skyline van de stad Kiev is, het initiatief van Valentyna. Ze heeft de muur gevuld met tientallen zwart-wit archieffoto's van landschappen. Wat opvalt is een gebouw met een uitbundige en fantasierijke gevel. Het is het operatheater van Odessa, ontworpen in neobarokke stijl door Weense architecten. Onwillekeurig komt er een gedachte bij me op:. zal dit monument van 19e-eeuwse architectuur overleven? In januari 2023 werd het historische centrum van Odessa tijdens een buitengewone UNESCO-bijeenkomst op de lijst van bedreigde monumenten geplaatst. Een half jaar later zag de hele wereld hoe de grootste kathedraal van Odessa door kogels werd verbrijzeld. Eveneens die maand werd in Lviv een historisch architectonisch wooncomplex het slachtoffer van een raketaanval. En wat?

Valentyna en ik staan in stilte voor de foto's die ze heeft opgehangen. Valentyna zegt dat ze Kiev erg mist. In de dagen voor de invasie probeerde ze er minstens één keer per jaar heen te gaan. Als ze weer gaat (wanneer?) zal het niet hetzelfde Kiev zijn. Haar ouderlijk huis is er niet meer. Haar vader is hier, haar moeder verblijft bij familie in een ander dorp. Ik vraag Valentina: - Is het waar dat je geen Russisch mag spreken in het restaurant? - Nee, dat is niet verboden. We spreken zoveel als we kunnen. De mensen die met ons restaurant samenwerken zijn ballingen, dus als er bijvoorbeeld iemand uit Moldavië komt, dan kent die alleen Russisch. Maar de oorlog mag hier niet genoemd worden. Het trauma is te groot en we beseffen dat het ons de rest van ons leven bij zal blijven.

Ik kan dus niet vragen met welke ervaringen Valentyna, Iryna en Kateryna de grootste slag van de oorlog - de slag om Kiev - in verband brengen. Elk van hen zou zijn eigen unieke versie van deze gebeurtenissen kunnen geven. De Slag om Kiev heeft al een plaats in de militaire geschiedenis; hij duurde vijf weken en eindigde met een klinkende aftocht die eind maart 2022 door de Russen werd aangekondigd.

Op vijfentwintig februari 2022 nam ik kennis van twee korte stukjes Pools televisienieuws met een historische betekenis. De presentator van het nieuwsmagazine „Fakty po Południu”meldde dat twee Russische pantsercolonnes Kiev vanuit het noorden naderden, aan beide zijden van de Dnjepr. Hij pauzeerde even en voegde eraan toe dat de stadsautoriteiten de inwoners opriepen om zich op straat te verdedigen, zelfs met molotovcocktails. Het was een wanhopige boodschap. Gedurende de nacht begonnen de leidende Russische troepen die langs de rivier de Dnjepr oprukten Kiev in te nemen. Het oorspronkelijke plan was om binnen vier uur het regeringskwartier en de tv-stations in te nemen. Er werden al tanks gezien in de buitenwijken.

Gisteren, eenendertig juli, was de 523e dag sinds het begin van de invasie. In Kryvyi Rih, een rustig stadje in centraal Oekraïne, trof een raket een flatgebouw. Vandaag, 1 augustus, is een dag van rouw in Kryvyi Rih.

Volgens steeds sceptischer Poolse historici en hoge militaire officieren zal het einde van de oorlog worden bepaald door de grote mogendheden. Polen blijft een frontlijnstaat. Wij hier zijn ver van het front.

- - -