Pagina 22 (NL)  B3-2023 PNKV BiuletynOnline.

In de voetsporen van Van Gogh

Vincent van Gogh. Wie kent hem niet? Zijn schilderijen worden nu door ons allemaal bewonderd en de prijzen ervan lopen op tot duizelingwekkende bedragen. Helaas vond Van Gogh zelf geen erkenning bij zijn tijdgenoten, hoewel hij zo graag begrepen wilde worden.

Van Gogh werd in Nederland geboren, maar woonde op veel plaatsen in het buitenland, het langst in Frankrijk. Hij woonde een tijdje in Neunen, waar we op 25 juni met een groep van 14 mensen op excursie gingen in zijn voetsporen. We werden geleid door Alicja Górnik, die een professionele museumgids is. Alicja lijkt alles over Van Gogh te weten. Met haar kenmerkende passie liet ze ons niet alleen de plaatsen zien waar Vincent woonde en werkte, te beginnen met het pas geopende Van Gogh Museum in Neunen, maar ze ging veel verder en vertelde ons ook over zijn privéleven. Wie deze 'vreemde' roodharige man was die zo 'afweek' van elke omgeving waarin hij zich bevond. Feiten die weinig bekend en ontroerend zijn, brengen hem dichter bij ons als persoon en werpen een nieuw licht op zijn werk.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, werd Vincent van Gogh geboren in een welgesteld gezin en kreeg hij een grondige en goede opvoeding. Vincent hield van mensen en de natuur, maar op zijn eigen manier. Zijn gevoelige karakter en constante nieuwsgierigheid naar de wereld om hem heen was een bron van voortdurende conflicten met zijn familie en vrienden. In hun ogen was hij een onnozelaar en een freak zonder manieren. Geminacht en nauwelijks getolereerd in gezelschap, klaagde hij in brieven aan zijn broer Theo, de enige man met wie hij gevoelens van vertrouwen en liefde deelde.

Het is een grote paradox dat hij, ondanks dat hij zo graag vriendschap en begrip wilde en verlangde, deze gevoelens nooit heeft ervaren. Voor zijn wanhopige pogingen in deze richting werd hij zelfs in een psychiatrische inrichting geplaatst. Toen hij in de laatste dagen van zijn leven per ongeluk werd neergeschoten door spelende jongens in het café antwoordde hij bij thuiskomst op de vraag of hij zelfmoord had gepleegd: "Ik denk het wel", alsof hij zichzelf de schuld gaf van alle mislukkingen in het leven.

Tijdens deze wandeling zagen we de man met alle kwaliteiten, zwakheden en tragedies van het leven.
(WP)

Foto's genomen door deelnemers aan de wandeling.

- - -