Pagina 36 (NL)  B1-2023 PNKV BiuletynOnline.

Het Nationale Lezen 2023

Erepatronaat van het Presidentiële paar

. De Nationale Lezing 2023 van 'Nad Niemnem' van Eliza Orzeszkowa vond plaats op 26 augustus 2023 in Heerlen. Dit was de achtste achtereenvolgende Nationale Lezing georganiseerd door de Literaire Club Windmill (KLW) in Heerlen. De bijeenkomst werd geopend door mevrouw Aleksandra Baltissen, voorzitter van KLW, die de gasten, liefhebbers van literatuur, kunst en Poolse cultuur, welkom heette. Voorafgaand aan het voorlezen van fragmenten uit de roman "Nad Niemnem" van Eliza Orzeszkowa werd gezamenlijk het lied "Ty pójdziesz górą" gezongen.

De lezers leverden een grote inspanning bij het lezen van de tekst en presenteerden een interessante interpretatie van de roman, evenals historische weetjes die ermee verband hielden. Alle deelnemers brachten een positieve houding met zich mee en er ontstond een ongewone sfeer vol warmte, vriendschap en respect voor anderen.

De tafel was versierd met veldbloemen, die ons deden denken aan die tijd, aan bloeiende weiden en braakliggend land in Podlasie. Er hing een sfeer van romantiek en herinneringen. De bijeenkomst vond plaats in een levendige sfeer onder het genot van koffie en cake en leuke discussies.

Barbara Orlowski

- - -