Pagina 37 (NL)  B1-2023 PNKV BiuletynOnline.

De Vijfde Dimensie

Iets zien dat er niet is

Het concept van de vijfde dimensie in de wetenschap omvat een gesloten lus van tijd-ruimte waarin kwantumverschijnselen plaatsvinden en is bedoeld om Einsteins relativiteitstheorie te combineren met elektromagnetisme.

In spirituele en religieuze kringen wordt de vijfde dimensie beschouwd als een hogere staat van bewustzijn. Spirituele dimensies geven aan hoe ver ons bewustzijn zich uitstrekt. De meeste mensen zijn zich bewust van de derde en vierde dimensie. De dimensies in een notendop: zoeken, dwalen, durven (derde dimensie), vertrouwen en mediteren (vierde dimensie). De vijfde dimensie omvat het volledige bewustzijn van heelheid.

Dit concept wordt ook gebruikt in de kunst. Er is een muziekgroep die 5th Dimension heet en er is ook een film met dezelfde naam. Inga Falkowska's 5e Dimensie project heeft als doel de waarnemer in een staat van de vijfde dimensie te brengen: diep inzicht en reflectie. "Balanceren op de grens tussen werkelijkheid en illusie, wat we begrijpen en wat we niet begrijpen".

Het project is het resultaat van een samenwerking tussen Inga Falkowska (installaties) en Aleksandra Rowicka (grafisch ontwerp en visuele technieken), waarbij licht een grote rol speelt. De beelden worden letterlijk en figuurlijk in een ander licht gepresenteerd, krijgen zo een vorm en roepen associaties op die tot nu toe niet werden herkend. Waldemar Pankiw

- - -