Pagina 38 (PL)  B3-2023 PNKV BiuletynOnline.

De Beste Toeristische Bestemmingen in Polen

De Beste Toeristische Bestemmingen zijn plaatsen die nog onontdekt en minder druk bezocht zijn, met een unieke lokale folklore, prachtige landschappen, fascinerende cultuur en de gastvrijheid van de mensen die er wonen.
De EDEN-wedstrijd (European Destinations of Excellence) wordt georganiseerd door de Europese Commissie en de Poolse organisatie voor toerisme coördineert de Poolse editie.
Hieronder staan de Poolse winnaars van de wedstrijd. Kijk of een van hen inspireer je om een onvergetelijke vakantie in Polen te plannen!

Rzeczpospolita Ptasia (Vogelrepubliek) in het woiwodschap Lubuskie is een paradijs voor ornithologen en fans van "birdwatching". Je hebt er de kans om een oehoe, een jan-van-gent, een kemphaan, een scholekster of een van de meer dan 250 vogelsoorten te ontmoeten. Dit unieke initiatief werd opgezet in de uiterwaarden en weilanden van het Nationaal Park Warta Mouth, dat zich uitstrekt over een gebied van 8.000 hectare, dankzij de inspanningen van de Vereniging van Vrienden van Słońsk. Ontspan terwijl je luistert naar het concert van vogeltriolen en het geluid van de vleugels van 150.000 vogels die op weg zijn naar hun broedgebieden in de winter. Ontdek de mysterieuze geschiedenis van de stad die verbonden is met de Johannieterorde.

De Biebrza River Valley and Marshes is een van de grootste wildreservaten in Europa, waar je eindeloze weiden en moerassen zonder sporen van beschaving kunt zien. Het is het grootste nationale park van Polen. Meer dan 80% van de Poolse avifauna is hier geconcentreerd. Een bezoek hier is een traktatie voor fotografen en natuurliefhebbers. Maak een raftingtocht op de Biebrza rivier of bezoek het Rode Moerasgebied met een gids. Je kunt er elanden, bevers, otters of wolven tegenkomen.

In het woiwodschap Mazowieckie ligt Żyrardów - een van de interessantste plaatsen in Polen, eeuwenlang verbonden met de textielindustrie: hier stond een van de modernste linnenfabrieken van Europa. In een werkende linnenfabriek proef je de sfeer van vroeger. Een tuinstad vol groen, waar functionele ruimteplanning de levenskwaliteit van de inwoners verbetert. Bezoek ook het Museum van West-Mazovië en het prachtige en uitgestrekte Dittrich Park.

Przemyśl - een duizend jaar oude stad met een Galicische sfeer gelegen tussen zeven heuvels, waar Poolse, Oekraïense, Russische en Joodse culturen al eeuwenlang naast elkaar bestaan. Een uitstekende uitvalsbasis voor uitstapjes naar het Bieszczady-gebergte. Tijdens een fiets- of wandeltocht kom je onder andere een van de grootste Europese vestingwerken tegen en hoor je de beroemde klok van de Karmelietenkerk. Bezoek het unieke Museum van Klokken en Pijpen en het standbeeld van de Goede Soldaat Szwejk. Het standbeeld bij de neus pakken zou geluk brengen.

Bezoek het culinaire pad "Silezische smaken", de samengebracht geselecteerde plaatsen die traditionele gerechten uit Silezië, Beskid, Jura en Zagłębie serveren op basis van lokale producten, ook in een moderne omgeving. Rolada met noedels en rode kool, zalewajka, beskidpannenkoeken met varkenskraak, serula zure soep op karnemelk zijn enkele van de meer dan 100 gerechten in restaurants met het logo en het certificaat "Silezische smaken". De Silezische keuken is een van de bekendste regionale keukens in Polen.

De multiculturele oevers van de rivier de Boeg is het land van Polesie met zijn tradities van orthodoxie, katholicisme, jodendom en islam. Hier ontmoet het verleden het heden. Het Landart Festival, het Festival van de Drie Culturen, de vele culturele en religieuze monumenten met unieke architectuur, de prachtige landhuizen langs de rivier de Bug, het Arabisch Paardenfestival op de beroemde stoeterij in Janów Podlaski bieden vele mooie ervaringen. Je kunt er ook terugreizen in de tijd, weg van de drukte van de beschaving.

Ontdek Gołdap - een buitengewoon kuuroord in Warmia en Mazury. Tijdens een wandeling langs de Spa Promenade en naar Piękna Góra vind je een ruimte met mineraalwaterbronnen, een gradeertoren en adem je de schoonste lucht van Polen in. In de winter is er een paradijs voor skiërs en snowboarders: skipistes, T-bar liften, een stoeltjeslift, een draaiend café op de top en andere culinaire en recreatieve attracties. Voor langlaufers wordt jaarlijks de Jaćwing Run georganiseerd.

- - -