Redactioneel_NL  B3-2023 PNKV BiuletynOnline.

Van onze redactie

Dit jaar vieren we de 550e verjaardag van Nicolaas Copernicus. Zoals altijd bij dit soort gelegenheden is er onenigheid over de vraag of Copernicus een Poolse of een Duitse wetenschapper was. Duitsland verwijst naar het feit dat de grootvader van Copernicus uit Silezië kwam en een Duitse achternaam had, en dat Copernicus nooit in het Pools publiceerde, maar naast het Latijn soms in het Duits (Copernicus sprak Pools).

De Polen beweren dat de vader van Copernicus een koopman uit Krakau was, dat Nicolaas geboren was in door Polen beheerde gebieden, zijn studie aan een Poolse universiteit begon en dat hij altijd loyaal was aan de Poolse belangen en deze verdedigde. De Poolse taal was in die tijd geen elitaire taal. Deze discussie is in principe niet relevant, omdat het in die tijd moeilijk was om over een specifieke nationaliteit te praten. De Poolse gebieden werden bewoond door veel verschillende etnische minderheden. Grazyna Gramza vertelt erover op pagina 34.

De voortijdig overleden Krzysztof Kieślowski bracht de Poolse cinema naar een bredere dimensie. Vele malen bekroond op buitenlandse festivals en gecensureerd in Polen, was hij mede-bedenker van de film over morele onrust, die sociale problemen in de Volksrepubliek Polen behandelde. Kieślowski was in zijn films geen activist, hij beoordeelde ze en stelde geen oplossingen voor. Hij toonde de problemen duidelijk en diepgaand en stelde de kijker echt voor de uiteindelijke interpretatie. Hij werkte het liefst samen met scenarist Krzystof Piesiewicz. We schrijven over Kieślowski op pagina’s 12 en 20.

Ik wil ook graag van de gelegenheid gebruik maken om onze redactielid Grażyna Gramza te feliciteren met de verdediging van haar proefschrift aan de Adam Mickiewicz Universiteit in Poznań. Meer hierover op pagina 33.

Wij wensen u veel leesplezier,
Waldemar Pankiw

- - -