Redactioneel_NL  B3-2023 PNKV BiuletynOnline.

Van onze redactie

Iedereen heeft zeker gehoord van Poolse reizigers zoals Paweł Strzelecki en Henryk Arctowski. We hebben veel aan hen te danken.

Veel minder bekend, zo niet helemaal vergeten, is Kazimierz Nowak, geboren in 1897, die er als kind van droomde om Afrika te verkennen. Tussen 1931 en 1936 doorkruiste Nowak het Afrikaanse continent van noord naar zuid en weer terug. In totaal legde hij 40.000 kilometer af per fiets, te voet, te paard, op een kameel, per trein en per boot. We lezen over zijn buitengewone avonturen in het boek van Tom Yssewijn, voor het Bulletin gerecenseerd door Lex Veldhoen. Pag. 30.

Caesaria Holdakowska werd door het lot onder heel andere omstandigheden in Afrika geworpen. Haar avonturen zijn even ongewoon als fascinerend. Ewa Matczak schrijft hierover vanuit Frankrijk voor het Bulletin op pagina 26.

Als je lange tijd in het buitenland bent, verlies je een beetje het contact met je moedertaal. We zijn waarschijnlijk allemaal wel eens bepaalde woorden en uitdrukkingen tegengekomen die vreemd leken, om nog maar te zwijgen van de vulgarismen die veel vaker worden gebruikt dan vroeger, zelfs in openbare ruimtes. In september brachten taalkundigen van de Universiteit van Warschau ons een beetje dichter bij het laatste nieuws over neologismen in de Poolse taal. Grażyna Gramza en Kasia Stępnki, die deelnamen aan deze lessen, schrijven erover op pagina 32.

- - -